馬上註冊  |  找回密碼

SAY討論區

查看: 1789|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

手機帳號被盜極危險,Renee Li 話:WiFi 保安你要知! [複製鏈接]

樓主
大家好又是我 Renee Li 啊,最近呢,有越來越多手機帳號被盜的個案發生,如果帳號綁了信用卡的話,那真的是可大可少呀!因為會被不法份子用作網上購物,例如遊戲點數啦,不需片刻就可「碌」走你幾千蚊,相當恐怖!要做好保安,除了加強密碼保護之外,其實 WiFi 保安亦都十分重要,就等我 Renee 親身帶大家講一下啦!

▲「嘩!咩事簽咗咁多錢!!」事主梁小姐 (Renee 飾) 收到月結單才驚覺信用卡被大量扣數。
需要在手機買 Apps、進行 In-App Purchase 時,很多用戶都會使用更方便的信用卡付款。如是者帳號就會因此綁定了信用卡,不法之徙只需盜取到事主的 iTunes/Google 帳號及密碼,就可以胡亂動用事主的信用卡進行購物。

▲「密碼洩露原因有好多,最常見係木馬同埋網絡連線被盜 ! 好多人都因為 WiFi 保安意識不足而中招!WiFi 安全設定唔足,除咗有可能造成金錢損失外,仲有機會有其他危機… 」

說時遲那時快,梁小姐已經被警察登門造訪

差人:「請問梁淑芬小姐係唔係度?」
梁小姐:「我係呀,咩事?」
差人:「我地係 WiFi 保安組,我地懷疑梁小姐妳同一單網絡騙案有關,請你同我地返警署協助調查。」
梁小姐:「吓?我先係受害人喎,我張咭比人呃左錢!」

▲「無錯喇!WiFi 保安不足好容易比非法份子盜用,除左有機會洩露個人資料外,仲有機會盜用你的連線,喺網上進行非法活動!」

▲「如果各位讀者想進一步知道點提高 WiFi 安全,可以來到我地係 6 月 21 日,於九龍塘創新中心展覽館 1A及B 舉行的座談會,費用全免,名額有限,快來以下網址報名喇!」

活動名稱:2014 WiFi 危機解密研討會
活動日期
2014621日(星期六)
時間
下午230 至 下午530(下午2時正開始接受登記)
地點
九龍塘創新中心展覽館1A及B
語言
粵語 (部分講義將為英文)

報名詳情:www.safewifi.hk / 29899091
分享分享0 收藏收藏0 讚好讚好0 Unlike!Unlike!0 分享 傳送 邀請

No.1回覆者
要是能在多一點就好了

跟尾2
幫你項項吧

跟尾3
頂一個先

看完了這麼強的文章,我想說點什麼,但是又不知道說什麼好,想來想去只想

好貼子不多啊

Thank you for your sharing,回覆囉

先回覆一下,閃人

你加油吧

一樓的位置好啊..