馬上註冊  |  找回密碼

SAY討論區

查看: 1130|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

盛女 vs 剩女 [複製鏈接]

樓主
曾經試過連續四年無拍拖,不過嗰四年真心覺得自己過得好精彩,
經常同朋友們聚會,而且亦好享受情緒唔會因為一個人而波動。
所以話,單身絕對可以過得很好,做一個懂得生活又正向的盛女沒有問題。
之不過咁,如果你係以下呢五類單身類型,就要注意咯!

1. 乾柴型:
性格好被動,每日淨係返工放工,連放假都唔去街,更遑論主動認識男生。

建議:
生活咁刻板,無趣味之餘,亦好可能會令你個人變得沉悶。
不妨發掘一下自己的興趣,無論係報讀瑜伽、學整蛋糕 / 陶瓷,參加一些tasting class,都可以擴闊你嘅社交圈子及見聞。
要知道,識多啲朋友,不論係男或女也好,都可以令你嘅生活有趣啲、充實啲,
咁你個人自然都會開朗啲、開心啲,而且男性朋友仲可以令你多瞭解男生的想法!

2. 幻想型:
同人隻係曖昧,從來都無開口問清楚大傢係咩關係,但自己一廂情願地認為對方係自己的男友。
一旦對方唔再同你曖昧,就覺得自己失戀。

建議:
終日沉醉於自己的幻想,唔單止無意思,仲阻礙你同真命天子發展戀情。
清醒啲,分清楚大傢係曖昧還是拍拖吧,要是真的不肯定,就問清楚對方,唔好一味自己「以為」係就係。
況且,真正into you 的男仔,唔會任由係曖眛的!

3. 老姑婆型:
心底裏勁想拍拖,但成日將男人彈得一文不值,把口成日話男人無個好,兼覺得佢哋襯你唔起。

建議:
問問自己,為甚麼經常將男人彈得一文不值?你咁樣,除咗唔會有男性想埋你身之外,亦好有可能因為你眼角太高,而錯過瞭一些好男人。
又問下自己,你是否透過「男人無個好」的思想,來令一直無人追的自己心好過點?
你要知道,沒有人是十全十美的(你自己都唔係啦),而且不能一竹篙打一船人。
你要學習多欣賞別人的優點,以及調節自己的想法。

4. 暗姣型:
成日以為人哋鍾意你,連人哋望住你後面,都會以為他望緊你。
把口話唔恨拍拖,單身無所謂,但係又暗放電。

建議:
成日誤會人哋對你有意思,對你嘅單身生活一啲幫助都無,仲分分鐘會令男生怕你誤會而唔敢同你做朋友,
所以呢,喺人哋對你有實際行動或者表白之前,都唔好妄下定論瞭。

5. 猴擒型:
叫曬所有朋友介紹男生俾你識,所有有異性的場合都施展渾身解數,而且發姣發到出面,表現極「猴擒」。

建議:
講真,如狼似虎嘅舉動,隻會將男人嚇走曬。
唔係叫你扮淑女,亦並非唔可以採取主動,隻係唔好表現得咁「狼死」,因為你咁樣,隻會令男人大叫驚驚。
仲有,當你叫人介紹男人俾你識,都應該揀選一些相熟及可信的朋友。
全天候發散叫人介紹,有機會令你形象受損之餘,分分鐘遇人不淑。

記住,單身並唔係一個問題,隻要你將自己嘅心態調節得好,唔好連自己都覺得自己係剩女,生活絕對可以過得好精彩!
而且當你處於一個適當嘅狀態,先可以隨時ready去迎接尚未來臨的美好事物嘛,right?
分享分享0 收藏收藏0 讚好讚好0 Unlike!Unlike!0 分享 傳送 邀請

No.1回覆者
今天沒事來逛逛,看了一下,感覺相當的不錯。

跟尾2
終於看完了~~~

跟尾3
加油啊!!!!頂哦!!!!!支持樓主,支持你~