馬上註冊  |  找回密碼

SAY討論區

查看: 1741|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

黃子華_嘩眾取寵[粵語/480p/AVI/1.26GB] [複製鏈接]

樓主

簡介:
萬眾期待的黃子華棟篤笑又來了。
作為超級忠實支持者,那有不看現場支持之理?!
最近幾場的棟篤笑出碟時間實在太等久,如果等完Show出碟才看,能忍得到嗎?!
上次越快樂越大鑊的DVD同場出售,這個策略太好,反正支持者都會看現場。
現場看的氣氛實在太捧,還有一些即場爆肚的笑位,都是看碟不能感受到。

自從子華在「無炭用」後不再談政治,表演內容不但沒受影嚮,入場人數有增無減。
作為有「哲學根基」的演出的確在各個話題上都能幽它一默。
話題大眾化得下放到不去理會時事的年輕人也能共鳴。
然而,作為愛之深挑之切的我不能說是失望,只是收貨!
我肯買,因為佢肯賣。

是次話題同樣回到香港人,一個大家都會共鳴的話題。
咁多年黎,其實大家都無進步過,同一樣的事件不斷發生,
同一樣的不幸,冋一樣的自嘲,同一樣的笑位。不過Rephrase了。

有些導入性的話題,轉了題目,好像引子充足,卻連貫性不夠。
當然在個別主題上是依然精彩,而整個主題,好像失去了焦點。
是我不夠專心?還是腦力不夠呢?
等出DVD,再慢慢細味,現在只想好好的大笑一場!

狠狠地大嗌回水吧!

回水除褲文化,已經成為子華talk Show的一部份。
就像今次其中一個主題「自拍」一樣,回水,除褲,唔做,個Show就真係白做。
棟篤笑依然有好多人講,十年前講過:
「有人以為棟篤笑係大家一齊講,不過記住,主要係我講。」
適度的互動能令個Show如虎添翼,其中一個例子 (呢個因為係爆肚,唔算劇透吧?):
觀眾A:「你好正呀,I love your body!」
子華:「哦,你淨係Love我個Body,咁我個頭好Hurt囉」
「如果有一日,Mary個男友同佢講,嘩,我好鐘意你...個Body,你話Hurt唔Hurt?」
這就是功力呀!

除了回水文化,阿強都已經成為另一個棟篤笑的笑點。
睇開子華的朋友,一定會知邊個係阿強。
依家只係一開口講「阿強」,老朋友已經識得笑。
點解阿強咁好笑?因為阿強,就好似我朋友個朋友個朋友一樣,遇見既事都係匪而所思,不可思議。
阿強正好代表香港人,一樣咁匪而所思,不可思議。
因為有阿強,所以黃子華係會永不止息的。
source from:
http://bzkit.bzworker.com/read.php?1232

喜歡的 給我心心吧~

[ ]
遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請 回覆
分享分享0 收藏收藏0 讚好讚好0 Unlike!Unlike!0 分享 傳送 邀請

No.1回覆者
感謝大大無私的分享~~~

跟尾2
Thank you for your sharing!

跟尾3
THANK YOU!!!!!!!!!!!!!!!